Sledujeme nejnovější trendy v marketingu a baví nás o tom psát

29.10.2012

Kompatibilita zobrazení webů v různých prohlížečích

Každý provozovatel webu má zájem na tom, aby se jeho internetová stránka zobrazovala na všech počítačích správně. Nedocházelo k problémům vizuálním, ale rovněž k problémům z hlediska použitelnosti webu. Na internetu je již dlouhou dobu k dispozici online aplikace, která pomůže nasimulovat stránky v různých prohlížečích a na různých platformách. Tento nástroj se nazývá Browsershots.org. Jeho ovládání je jednoduché a služba je bezplatná!

Představujeme online aplikaci Browsershots.org

Browsersshots.orgÚkolem aplikace Browsershots.org je automatické vytváření náhledů zvolených internetových stránek. V současné době nabízí aplikace téměř 200 kombinací prohlížečů pod 4 operačními systémy (Windows, Linux, Mac a BSD). Dokonce nově i v operačním systému Windows 8 a IE 10!

Služba Browsershots.org je k dispozici zcela zdarma (free open-source). Je ovšem možnost si zaplatit 29.95 dolarů či 22.95 Euro a mít přednostní, a tedy i rychlejší, zpracování náhledů.

Testované prohlížeče na systémech

  • Linux - Arora, Chrome, Dillo, Epiphany, Firefox, Iceape, Iceweasel, Kazehakase, Konqueror, Links, Luakit, Lynx, Midori, Opera, Rekonq, SeaMonkey
  • Windows - Chrome, Firefox, Opera, SeaMonkey
  • Mac - Camino, Chrome, Firefox, Opera, Safari

Proces tvorby náhledů stránek probíhá na počítačích dobrovolníků a na vlastním vybavení poskytovatele služby. V současnosti je do projektu zapojeno přibližně 50 počítačů z celého světa. Sami se můžete do projektu připojit zařazením vašeho počítače mezi ostatní zúčastněné.

JazykDříve byla služba dostupná v české lokalizaci. Nyní je nejbližším jazykem slovenština. Jazyk lze změnit jednoduše v patičce webu. Výhodné je se na stránkách zaregistrovat. Registrace umožní uložit si nastavení předvoleb pro častější opakování (vybrané prohlížeče, podpora flash atd.).

Jak začít testovat internetové stránky?

Vlastní tvorba náhledů je velmi jednoduchou záležitostí a zvládne ji i základní uživatel internetu.

1) Vložte URL adresu posuzovaného webu

Vložení URL

2) Vyberte si požadované prohlížeče roztříděné dle platforem (možno využít filtrů)

Filtry

3) Potvrďte výběr tlačítkem "Odoslať"

Jak uložit náhledy stránek?

Vlastní doba procesu zpracování se odvíjí zejména od počtu vybraných prohlížečů. Postup vytváření lze sledovat. Již také během procesu můžete odhalovat případné chyby po prokliknutí vybraného náhledu.

Čekání na výsledek

Uložit náhledy stránek můžete způsoby:

1) Postupně uložit ručně každý náhled zvlášť

2) Uložit náhledy všechny současně - odkaz "Stiahnúť všetko" naleznete vpravo nahoře nad náhledy

Vyhodnocení

Aplikace vám nedá odpověď, jak nesrovnalosti opravit. Ukáže vám ale cestu, kde je třeba provést úpravy. Pak je již na vás, zda si chyby v kódování vyřešíte sami a nebo se obrátíte na tvůrce webu.

29.10.2012 Ivo Kylián 0

comments powered by Disqus