Sledujeme nejnovější trendy v marketingu a baví nás o tom psát

10.6.2013

Jak řešit odkazovou penalizaci způsobenou Google Penguin 2.0?

Google v polovině roku 2013 připravil SEO konzultantům a majitelům stránek, další překvapení. Přišla nová verze vyhledávacího algoritmu Penguin verze 2.0. Ten se ještě více zaměřuje na strukturu a kvalitu zpětných odkazů. Postihl vás výrazný propad pozic? Google Webmaster Tools má pro vás Disavow links.

Google PenguinPokud si myslíte, že klesající hodnocení vašich stránek je způsobeno nízkou kvalitou zpětných odkazů, které směřují na váš web, můžete požádat vyhledávač Google, aby vybrané zpětné odkazy (nebo odkazy z celých domén) nebyly zahrnuty do celkového odkazového profilu. K tomuto byl vytvořen SEO nástroj Disavow links od Google.

Hodí se to taktéž, pokud byla vaše stránka v minulosti již penalizována pro placené odkazy nebo nepřirozené zpětné odkazy třeba i předchozí verzí označovanou jako Google Penguin 1.0. A zároveň se vám nedaří tyto odkazy odstranit přímo.

Nástroj Disavow links

Nástroj Disavow links samozřejmě není to jediné řešení, které pomůže vyčistit odkazový profil. Distancování se pro SEO nestačí. Je nutné vynakládat úsilí k vytváření přirozených zpětných odkazů. Samozřejmě tento nástroj nemá vliv na Seznam.

Pokud nechcete být součástí penalizace stránek Google Penguin, je nutné při vytváření zpětných odkazů myslet na to, že to, co by se jistě nelíbilo lidem, nebude se líbit ani vyhledávačům.

Jak vypadá odkazový profil mé stránky?

Zkontrolujte si, jestli zpětné odkazy mířící na vaši stránku mají přirozeně vypadající anchory (texty, které jsou součástí odkazu). Rovněž také, jaký podíl zabírají sitewide odkazy a ze kterých domén.

Využijte například oblíbený online analytický nástroj Ahrefs.com. Základní statistiky zobrazuje zdarma. Bezplatná registrace rozšíří počet možných žádostí o informaci.

  1. Jděte na http://ahrefs.com/
  2. Vepište URL adresu vaší stránky a zmáčkněte "Try it for free"
  3. Zobrazí se vám celistvý přehled o zpětných odkazech na vaši stránku

Ahrefs.com - přehled

Více o analýze zpětných odkazů si přečtěte v tomto článku

Příprava seznamu odkazů pro distanc

Vytvořte si textový soubor (typ txt), který bude obsahovat jen zpětné odkazy, od kterých se chcete nástrojem Disavow links distancovat. Každý řádek musí obsahovat pouze jeden zpětný odkaz.

Pokud chcete, aby Google ignoroval zpětné odkazy z celé domény, přidejte řádek „domain:distancovani-se.cz". 

Příklad:

http://distanc-x.cz/komentare.html
domain:distancovani-se.cz

Jak se distancovat od nevhodných zpětných odkazů?

Pro distancování se od zpětných odkazů využitím aplikace Disavow links je nutná podmínka být v Google Webmaster Tools jako "vlastník stránky". Pokud jím nejste, musíte požádat vlastníka o provedení níže uvedených úkonů.

1) Vstupte na stránky nástroje Disavow links - https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main. Pokud nejste přihlášeni, tak proveďte přihlášení se stejnými přístupovými údaji, jaké využíváte u Google Webmaster Tools vaší stránky.

2) Vyberte příslušnou internetovou stránku

Výběr domény pro distanc

3) Potvrzení pro vstup na další krok

Potvrzení činnosti

4) Výběr souboru s uvedenými nevhodnými zpětnými odkazy

Výběr souboru

5) Odeslání textového souboru

Zpracování seznamu v Disavow links může Googlu nějakou dobu trvat. Informace budou zohledněny až po opětovném indexování webu a zpracování nalezených stránek.

Máte zájem o analýzu zpětných odkazů webu? Chcete se zbavit penalizace webu způsobené Google Penguin 2.0 a efektivně řešit SEO?

10.6.2013 Ivo Kylián 0

comments powered by Disqus