Sledujeme nejnovější trendy v marketingu a baví nás o tom psát

8.2.2012

Předčí projekt Google plus největší sociální síť Facebook?

Donedávna neotřesitelná pozice Google byla v letošním roce pokořená Facebookem, který začal zobrazovat reklamy více než jakýkoliv jiný server na internetu. Důvodem není rostoucí uživatelská obliba Facebooku, ale dubnový redesign jeho uživatelského rozhraní. Nedávno spuštěný projekt Google+ byl tedy jen otázkou času a předpokládanou reakcí na jeho současný trend klesajících příjmů z reklamy. I když je Plusko dostupné prozatím jen v testovací verzi Beta, zájem o něj je obrovský a pro mnohé uživatelé se stává sociální sítí číslo jedna.

Předčit doposud nejoblíbenější sociální síť je opravdová výzva a Google se ji chopil s vervou jemu vlastní. Vzhled Google Pluska samozřejmě takticky připomíná Facebook, funkce jsou si dosti podobné, většinou však vylepšené. Pojďme si tedy shrnout jaké výhody nám Google+ přinese a zda se vyplatí zakládat nový profil na další sociální síti.

Google+

Nejvíce propíraná vychytávka, rozdělení přátel do kruhu, představuje zásadní funkci Google+. Kruhy „přátel“ umožňují jednoduché členění, které ulehčuje následné sdílení příspěvků. Tato funkce nastiňuje skutečné prostředí reálného života, kdy se svými známými, rodinou nebo kolegy z práce sdílíte pouze věci, které s nimi sdílet chcete a které se jich týkají. Grafické zpracování kruhů Google+ je velmi přehledné, možné je zakládat nové kruhy a přetahovat „přátelé“ z kruhu do kruhu lze snadno pomocí myši. Oproti tomu, Facebook rozdělení „přátel“ do skupin pořádně nikdy nevyzdvihoval a i když podobnou funkci sám nabízí, její používání zaostává.

 

Google+

 

Další novou funkcí je videohovor Hangout, který v mnoha rysech překonává nedávno představený FB video calling, v kterém se nedá telefonovat s více lidmi současně a navíc video nepodporuje Linux. Oproti tomu Google+ Hangout umožňuje video i hlasový přenos virtuální diskuze a to až s deseti přáteli současně. Zajímavým rysem je automatické přesunutí toho, kdo při diskuzi nejhlasitěji mluví, do centrální a tedy i největší části obrazovky.

Funkce podporuje windows, mac i linux. Preferujete-li starý dobrý chat, Plusko nabízí textový chat Huddle, který na rozdíl od FB podporuje aplikaci pro Google Android mobily a umožňuje chat i mezi větší skupinou lidí. Oznamujete-li svým přátelům rádi svou aktuální lokaci, aplikace Google+ LBS (Location Based Service) vás jistě potěší, jediné tlačítko vás dělí od sdílení lokace s vybraným okruhem přátel z kruhů. Facebook lokace není prozatím podporována ve všech zemích, navíc je sdílení komplikovanější.

 

Google+

 

Google+ nabízí další podobné či vylepšené funkce, které Facebooku hravě konkurují:

 

Tlačítko +1 vs. Like

G+: +1 se zobrazuje na pravé straně u každého výsledku hledání, po jeho zakliknutí se odkaz dostává do streamu přátel a následně obsazuje přední místa při hledání podobného tématu přátelům z kruhů. Google +1 označené stránky zvýhodňuje ve fultextovém vyhledávání.

F: Like – je dostupný téměř na všech webových stránkách, stačí kliknout „To se mi líbí“.

 

Tlačítko +1 vs. Like

Soukromí

G+: Plusko umožňuje uživateli, aby si sám zvolil jak se bude jeho profil zobrazovat ostatním. Kruhy mají zajišťovat více soukromí.

 

           Soukromí

 

F: Ruční filtrace umožňující sdílení statusu jen s konkrétní skupinou přátel.

 

               Soukromí

Fotogalerie

G+: Propojení služby Google Picasa, označování přátel s podporou rozpoznávání obličeje, bez automatického štítkování.

F: Nahrávání fotografií a následně jejich označení, Facebook nabízí automatické rozpoznávání a štítkování obličeje.

 

Fotogalerie

 

Kde má Google + prozatím mezery

Google+ současně neumožňuje propojení s Facebookem, Twitterem či kteroukoliv další sociální sítí. Aktuálně nabízený import kontaktů z Yahoo!, Hotmail a služby Google zatím nefunguje příliš dobře. Nenajdete zde RSS, XML ani jakékoliv další exporty, současně chybí i jakékoliv API. Propojení s Open Social rovněž pokulhává, stejně tak propojení s některými dalšími službami Google. Stávající podmínky vylučují z Pluska firemní profily, jejich založení staví dokonce proti pravidlům.

Do budoucna však slibují nápravu a příležitost propagovat na Google+ svou firmu podobně jako je tomu možné na FB pages. Absence her a možnosti pokládat otázky přímo ze statusu uživatele se však zdají být také pouze dočasnou záležitosti vyplývající z nedokončené verze Google+.

 

8.2.2012 Karel Koupil 0

comments powered by Disqus