Sledujeme nejnovější trendy v marketingu a baví nás o tom psát

26.7.2012

Zjištění stavu indexování webu přes Google Webmaster Tools

Google Webmaster Tools přichází s analytickou novinkou. Nyní vám umožní vidět, kolik stránek vašeho webu je v současné době zahrnuto do vyhledávání Google. Nebo naopak kolik stránek je z nějakého důvodu z indexu vyhledávání vyřazeno. Je to další příjemné rozšíření funkčnosti GWT.

Jak se dostanete v GWT ke Stavu indexu webu?

Google Webmaster Tools menuNa domovské stránce Nástrojů pro webmastery (GWT) klikněte na požadovaný web. Rozšíření Google Webmaster Tools o analýzu indexace hledejte v menu pod oddělením Zdraví, v záložce Stav indexu.

Google upozorňuje, že co hlavně webmasteři mohou určit z těchto grafů, tak zda nemají nějaký technický problém kvůli kanonizaci, duplicitnímu obsahu, automaticky generovaným stránkám nebo že byl web napaden útočníkem. Tedy zjištění, které se v čase SEO Pand a Penguinů, které hrozí penalizací webu, jistě hodí.

 

Dvě varianty zobrazení výsledků:

Po vstupu do příslušné části Google Webmaster Tools se objeví Stav indexu s daty získanými za posledních 12 měsíců. Není možno tuto dobu upravovat.

 

1) Základní verze

U základní verze zjistíte pouze celkový součet adres URL vašich stránek, které Google zaindexoval. Tyto URL adresy jsou tedy k dispozici ve výsledcích vyhledávání.

GWT - základní verze

2) Rozšířená verze

Pokud potřebujete jít hlouběji pro identifikaci procházení a indexování, můžete vyzkoušet rozšířenou verzi. Tím se přehledy významně upřesní.

Informaci o počtu stránek, které Google prošel, zaznamenává barva červená. Ne všechny procházené URL adresy ale byly indexovány - barva modrá.

Zelená křivka ukazuje počet URL, které buď způsobují přesměrování a nebo obsah je velmi podobný jiným stránkám. Žlutá křivka znázorňuje množství URL, které jsou blokovány souborem Robots.txt.

GWT - rozšířená verze

Zkuste srovnat:

  • Chcete vědět, jaké množství vašich stránek je přístupné Googlu? Porovnejte počet procházených stránek s počtem stránek zablokovaných souborem robots.txt.
  • Chcete vědět, jakou část vašeho webu tvoří stránky, jejichž obsah považuje Google za jedinečný? Porovnejte počet indexovaných stránek s počtem stránek označených Nevybráno.
  • Náhlé nárůsty a poklesy v grafech mohou značit problémy s konfigurací webu, přesměrováními nebo zabezpečením webu.

Bližší informace naleznete i na stránkách oficiální Google nápovědy.

Máte zájem o zjištění stavu indexace vašeho webu? Pak nás neváhejte kontaktovat!

26.7.2012 Ivo Kylián 0

comments powered by Disqus