Sledujeme nejnovější trendy v marketingu a baví nás o tom psát

15.8.2012

Bing nástroj pro správce webů. Co přináší pro jiné vyhledávače?

Na internetu je možno využívat spoustu analytických nástrojů. Z těch online a které jsou k zdarma, je nutno zmínit stálice mezi SEO aplikacemi - Google Webmasters Tools, Google Analytics, Majestic SEO. Nyní se mezi ně zařazuje i vyhledávač Bing se svým Bing nástrojem pro správce webů. I když je tento vyhledávač u nás ve výrazné menšině, je tento počin zajímavý.

BingAplikaci Bing - Nástroje pro správce webu je možno brát jako zejména pomůcku při zlepšování celkové kvality webu z hlediska strukturálního, obsahového i z hlediska off-page faktorů. Tedy zpětných odkazů. Celá tato webová aplikace netlačí ke konkrétním změnám, které by měly prospět pouze ve vyhledávání na Bingu, ale ke změnám, které jsou obecně platné pro všechny vyhledávače. Tedy i Google a Seznam.

V článku jsem se zaměřil na zajímavé části aplikace, které může využít každý člověk, který to myslí se zlepšováním pozic ve vyhledávačích vážně. Některé části jsou prozatím v Beta verzi. Takže se jistě můžeme v brzké době těšit na další rozšíření funkčnosti Bing nástroje pro správce webů.

1) Registrace do Bing nástroje pro správce webů

Na počátku každé takové online služby je registrace. Tady to není jinak. Zde pomocí účtu Windows Live ID. Motivací je zde obdržení kreditu 50 USD na inzerci ve vyhledávání ve službách Bing a Yahoo! Nabídka ale platí pouze ve Spojených státech a v oblasti Washington D.C.

Bing nástroje pro správce webů

2) Ověření vlastnictví domény

Z důvodu analýzy webů pouze vaší ve správě umožňuje 3 možnosti ověření vlastnictví.

  • umístěním speciálního XML souboru do kořenového adresáře webu a prokliknutím odkazu směřovaného na tento soubor
  • Přidáním metatagu obsahující ověřovací kód do části
  • Přidáním záznamu CNAME do služby DNS

3) Nastavení frekvence procházení webu robotem Bingu

Zajímavou funkcí je možnost nastavení denní doby, kdy se má více zaměřit robot Bingu na vaše stránky. Slibuje si od toho lepší indexaci nově vzniklého obsahu v určité denní době. Toto nastavení není pro nás až tak moc zajímavé kvůli malému využití Bingu v České republice. Ale jistě je to krok, který může Google webmasters tools brzy napodobit...

Nastavení frekvence procházení robotem BING

4) Ohlášení podezřelých zpětných odkazů

Toto je jednou z dalších funkcí, o které konkurence zatím jenom mluví. Tedy možnost preventivně nahlásit zpětné odkazy (i z celé domény), které vašemu webu z hlediska SEO neprospívají a mohou způsobovat částečné nebo úplné penalizování webu ve vyhledávání.

Ohlášení podezřelých souborů

5) Průzkumník indexu webu

Průzkumník indexu umožní uživateli projít strukturu webu a odhalit tak případné nedostatky z hlediska špatného přesměrování, nakažení malwarem, souborů, které jsou vyřazení souborem robots.txt atd. Další informací je kdy naposled navštívil danou URL robot Bing a počet příchozích externích odkazů. Je to další zajímavá inovativní funkce.

Průzkumník indexu webu

6) Sestavy optimalizace webů pro vyhledávače

Velmi zajímavou funkcí Bing nástroje pro správce webů jsou sestavy optimalizace webů pro vyhledávače. Jak robot prochází celým webem, nachází základní nedostatky, které snižují celkovou kvalitu webu, a tím také ovlivňují pozice webu ve vyhledávání. Zde je výstupem návrh potřebných změn, které pomohou s optimalizací celého webu.

Zobrazená sestava vám poskytne pro jednotlivé weby na vašem účtu informace o tom, zda dodržujete na úrovni stránek soulad s doporučovanými postupy optimalizace pro vyhledávače (SEO). Sestavy jsou zatím ve fázi Beta verze.

Sestavy optimalizace webů pro vyhledávače

7) Zpětné odkazy směřující na web

V čase SEO strašáků Google pandy a tučňáka je dobré mít zpětné odkazy pod kontrolou. To znamená vědět o jejich struktuře co nejvíce. Není již tak důležitý počet odkazů, jak je kvalita odkazů a obsah (anchor) obsahů odkazů.

Tato funkce velmi přehledně zobrazuje URL adresy vašeho webu, kam směřují zpětné odkazy. Mimo toho získáte zdrojové URL adresy spolu s anchory odkazů.

Příchozí zpětné odkazy

Podrobnosti o zpětném odkazu

8) Nástroj na analýzu optimalizace webů pro vyhledávače

Zjistěte si, které oblasti vaší stránky lze upravit dle doporučených postupů vyplývajících z optimalizace webů pro vyhledávače (SEO). Tuto možnost máte pouze u vašich ověřených webů. Je to základní analýza, která je zatím v Beta verzi.

Analýza optimalizace webů pro vyhledávače

9) API rozhraní 

Rozhraní API služby Bing pro správce webů umožňuje používat všechny funkce Nástrojů pro správce webů přímo prostřednictvím rozhraní API. Klíč rozhraní API vám umožní používat rozhraní API se všemi doménami ověřenými vaším účtem.

Co na závěr k nástroji Bing webmaster?

Bing nástroj pro správce webů není aplikace pouze na optimalizaci pro vyhledávač BING, ale umožní vám zapracovat na kvalitě webu, kterou ocení i další vyhledávače. Máte zájem o analytiku vašeho webu? Pak nás neváhejte kontaktovat!

15.8.2012 Ivo Kylián 0

comments powered by Disqus